Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur is een duizenden jaren oude behandelmethode waarbij men gebruik maakt van naalden. In het verleden gebruikte men stenen naalden maar tegenwoordig worden zeer fijne metalen naalden gebruik variërend van 0,16 tot 0,40 mm dik. De lengte van een naald kan verschillen van enkele millimeters (bijvoorbeeld voor in het oor) tot wel meer dan 10 centimeter (bijvoorbeeld voor in de bil).

De behandeling.

De naalden worden in acupunctuurpunten geprikt die zich bevinden op een meridiaan. Een meridiaan wordt ook wel energiebaan genoemd. Het lichaam telt 14 hoofdmeridianen die over alle delen van het lichaam lopen en samen zo’n 365 acupunctuurpunten aan iedere zijde van het lichaam hebben. Door het prikken van deze acupunctuurpunten kun je de energiestroom in het lichaam beïnvloeden en zo verschillende soorten klachten oplossen. Binnen de Chinese Geneeskunde wordt duidelijk gesteld dat iedere klacht een manifestatie van een disbalans in het lichaam is. Daar je met acupunctuur de balans hersteld kun je dus feitelijk iedere denkbare klachten behandelen. Voorbeelden zijn:

Hoofdpijn, gewrichtspijn, huidklachten, psychische klachten, duizeligheid, vermoeidheid, spierproblematiek, gynaecologische klachten, buikklachten, allergieën, kinderziektes, auto-immuun klachten, hormonale klachten, klachten aan de ogen, neus of oren, verslavingen, zwangerschapsproblematiek, luchtwegproblematiek, ontlasting problematiek en zo voorts.

Verdere verduidelijking kan wellicht worden gevonden in het filmpje van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qEixlWA05Hg[/youtube]

 

Andere behandelmethoden binnen acupunctuur.

Behalve van naalden wordt binnen de acupunctuur ook gebruik gemaakt van andere behandelmethoden. Zo wordt het verwarmende kruid moxa vaak gebruikt bij pijnklachten of koude klachten. Chinees cuppen kan effectief worden ingezet bij spier/peesproblematiek en wordt tegenwoordig ook al door de fysiotherapeut gebruikt. De traditionele schraaptechniek Guasha kan ervoor zorgen dat oude stagnaties naar boven komen zodat chronische pijnen behandeld kunnen worden. En dry needling is uitermate effectief om spierknopen te laten ontspannen en een onmiddellijke verlichting van pijn te ervaren.

Persoonlijke benadering.

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. Dat wil zeggen dat de punten die bij u voor uw hoofdpijn geprikt worden totaal verschillend kunnen zijn dan bij iemand anders, en dat is misschien wel het grootste verschil met de Westerse geneeskunde waar iedereen gewoon paracetamol voorgeschreven krijgt ongeacht of de hoofdpijn zich links, rechts, van voor of alleen in de avond voor doet.

Acupunctuur Kuyper te Bergen op Zoom is gespecialiseerd in alle hierboven genoemde behandelmethoden. Benieuwd of acupunctuur iets voor u kan betekenen? Bel of mail voor een vrijblijvende afspraak via info@acupunctuur-kuyper.nl of 06 41 84 73 61. Meer informatie vind u op de contactpagina. Benieuwd of je verzekerd bent voor acupunctuur? Kijk dan op de kostenpagina.