Lopuh-ot-vypadenija-volosIn China bestaat het grootste gedeelte van de Chinese geneeskunde uit werken met kruiden. Daarna komen pas acupunctuur en overige behandelmethoden zoals cupping en moxa. Dit is natuurlijk niet zo gek, want in het Westen is het ongeveer hetzelfde. Wanneer je ziek bent krijg je medicijnen. Hier zijn dat de welbekende witte pilletjes, en in China zijn dat de kruiden uit de omgeving. De mensen zijn er al eeuwen achter dat wanneer er vanbinnen een disbalans is, je iets in het lichaam moet stoppen om dat op te lossen. De oudste kruidenformules zijn dan ook ruim 2000 jaar oud en worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Een aantal grote verschillen tussen Chinese kruiden en Westerse medicatie staan hieronder:

Anders dan binnen de Westerse geneeskunde zijn kruidenformules afgestemd op de persoon. Zo kun je drie mensen hebben met maagklachten, die alle drie een andere kruidenformule mee naar huis krijgen. Dit komt omdat we allemaal een andere constitutie hebben met andere lichaamseigenschappen. Wat voor Piet goed kan werken, kan bij Paul grote problemen opleveren. De acupuncturist/herbalist zal eerst een uitgebreide anamnese met de patiënt afnemen voordat hij iets voorschrijft.

Een ander groot verschil is dat bij juist gebruik van kruiden geen bijwerkingen mogen optreden. Elke klacht is een disbalans in het lichaam, en de kruiden dienen deze balans te herstellen. Wat vaak vergeten wordt is dat wij mensen natuurproducten zijn. Het lijkt dus voor de hand liggend om materiaal uit de natuur te gebruiken om onszelf te genezen, maar als we naar het synthetisch medicijngebruik kijken van de gemiddelde Westerse bejaarde lijken we dat soms te vergeten. Een plant voed je met regenwater, niet met cola light.

Chinese kruiden herstellen de oorzaak van het probleem. Dit is erg belangrijk, want dat betekent dat wanneer de balans hersteld is je kunt stoppen met het gebruik van de kruiden. Westerse medicatie daarentegen is zeer effectief in het behandelen van de symptomen. Echter: als de medicatie is uitgewerkt komen ook de klachten weer terug. Dat is dan ook de reden dat je sommige medicijnen de rest van je leven moet blijven gebruiken.

Chinese kruiden worden binnen acupunctuur Kuyper gebruikt als aanvulling op de behandeling wanneer wordt ingeschat dat acupunctuur alleen niet voldoende is om het probleem op te lossen. Dit gebeurt altijd pas na overleg met de patiënt.