Wat is cupping?

Cupping is een techniek die eigenlijk iedereen eens zou moeten proberen. Naast dat het een zeer effectieve methode is om verklevingen van huid en spieren los te maken geeft het ook nog eens een ontspannen gevoel. Cuppen is vergelijkbaar met een massage, met als groot verschil dat er bij een massage vaak duwende bewegingen worden gemaakt en bij cupping juist een trekkende beweging.

De term cupping komt natuurlijk niet zomaar ergens vandaag. Er wordt gewerkt met cups / kopjes. Deze kunnen van glas, plastic of bamboe zijn. Bij glazen of bamboe cups worden de cups vanbinnen verwarmt en vervolgens snel op de huid gezet. Doordat hitte de neiging heeft om te stijgen wordt de huid vacuüm getrokken in de cup. Plastic cups worden vaak gebruikt in combinatie met een pomp welke de cup vastzuigt op de huid. De patiënt ervaart vervolgens een trekkend gevoel en afhankelijk van de gebruikte techniek en zuigkracht kan deze aanvoelen van ontspannend tot zeer pijnlijk.

cupping

Verkleuringen

Cupping kent misschien één nadeel. Wanneer iemand veel last heeft van spierknopen of verklevingen kunnen er na de behandeling donkere vlekken ontstaan. Deze trekken vanzelf weer weg maar dit kan soms enkele dagen tot een week duren. Voor de therapeut zijn deze vlekken erg belangrijk omdat ze weergeven hoe het er met de patiënt voor staat. Zeer donkere vlekken wijzen op stagnatie terwijl bleke vlekken duiden op een tekort aan bloed of energie.

cupping

Cupping is een techniek die niet alleen valt onder Chinese Geneeskunde. Het is een wereldwijd gebruikte behandelmethode met veel verschillende technieken en variaties. Zo wordt er binnen de Islam bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van wet cupping. Bij acupunctuur Kuyper wordt deze techniek met name gebruikt bij pijnklachten. Het wordt toegepast om de oppervlakkige lagen van het lichaam te behandelen of als voorbereiding op de verdere behandeling om het lichaam te laten ontspannen en de bloedsomloop te stimuleren.

Zelf cupping proberen?

Zelf ervaren wat cupping voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op via de contactpagina. Wilt u cupping zelf onder de knie krijgen? Bijvoorbeeld om thuis op uw partner toe te passen? Middels de door ons samengestelde videocursus kunt u de technieken die wij gebruiken nu zelf aanleren. Klik hier voor meer informatie over de cursus.