Wat is moxa?
Moxa is een kruid dat grotendeels bestaat uit gedroogd bijvoetkruid. Het heeft de eigenschap om erg warm te worden en deze warmte wordt gebruikt om acupunctuurpunten en meridianen te stimuleren. Het kruid kan vooral goed worden toegepast bij klachten als gevolg van koude of leegte. Ook blokkades zijn goed op te lossen met moxa. Wellicht heeft u zelf al eens ondervonden dat pijn verlicht kan worden middels de toepassing van warmte. Bijvoorbeeld in de vorm van een kruik of een hete douche. Het voordeel van deze therapie is dat je veel gerichter te werk kunt gaan en (met de juiste techniek) ook dieper in het lichaam kunt komen.
Moxa is er in alle soorten en maten. Zo is er de welbekende sigaar die men op een acupunctuurpunt kan richten of over het verloop van een meridiaan kan bewegen. Er is ook losse moxa die je in torentjes of rijstkorrels op de huid kunt plaatsen. Binnen acupunctuur Kuyper maken we graag gebruik van kleine voorgesneden stukjes moxa die op de acupunctuurnaald worden geplaatst. De warmte wordt dan via de naald in het acupunctuurpunt geleid. Tegenwoordig zijn er zelfs moxa lampen die niets met bijvoetkruid te maken hebben maar wel dezelfde frequentie aan hitte geven op het lichaam.
Stuitligging
Naast pijn, kou en blokkades is de meest bekende reden om moxa te gebruiken misschien wel de stuitligging bij ongeboren baby’s. Men dient te beginnen met behandelen in de 33e tot 38e week. Dagelijkse toepassing vergroot de kans op een spontane draai van 50% naar 75%. Vaak is hiervoor maar één behandelingsafspraak nodig met partner. Hierna kunt uw partner de behandelingen over nemen. Meer over deze therapie bij stuitligging kunt u vinden op de website www.stuitlig.nl
Welke vorm van moxa men ook gebruikt, warmte kan een erg krachtig therapeutisch middel zijn en is waarschijnlijk één van de oudste therapeutische middelen die er is. Er zijn zelfs scholen binnen de Chinese en Japanse geneeskunde die uitsluitend gebruik maken van warmte therapie. Benieuwd of moxa iets voor u is? Maak vrijblijvend een afspraak via de contactpagina.