Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een duizenden jaren oude behandelmethode waarbij men gebruik maakt van naalden. In het verleden gebruikte men stenen naalden maar tegenwoordig worden zeer fijne metalen naalden gebruik variërend van 0,16 tot 0,40 mm dik. De lengte van een naald kan verschillen van enkele millimeters (bijvoorbeeld voor in het oor) tot wel meer dan 10 centimeter (bijvoorbeeld voor in de bil).

De naalden worden in acupunctuurpunten geprikt die zich bevinden op een meridiaan. Een meridiaan wordt ook wel energiebaan genoemd. Het lichaam telt 14 hoofdmeridianen die over alle delen van het lichaam lopen en samen zo’n 365 acupunctuurpunten aan iedere zijde van het lichaam hebben. Door het prikken van deze acupunctuurpunten kun je de energiestroom in het lichaam beïnvloeden en zo verschillende soorten klachten oplossen. Binnen de Chinese Geneeskunde wordt duidelijk gesteld dat iedere klacht een manifestatie van een disbalans in het lichaam is. Daar je met acupunctuur de balans hersteld kun je dus feitelijk iedere denkbare klachten behandelen. Voorbeelden zijn:

Hoofdpijn, gewrichtspijn, huidklachten, psychische klachten, duizeligheid, vermoeidheid, spierproblematiek, gynaecologische klachten, buikklachten, allergieën, kinderziektes, auto-immuun klachten, hormonale klachten, klachten aan de ogen, neus of oren, verslavingen, zwangerschapsproblematiek, luchtwegproblematiek, ontlasting problematiek en zo voorts. Nog meer informatie kunt u vinden op de website van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur),

Behandelmethoden: acupunctuur

Persoonlijke benadering

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. Dat wil zeggen dat de punten die bij u voor uw klacht worden geprikt, totaal verschillend kunnen zijn dan bij iemand anders. En dat is misschien wel het grootste verschil met de Westerse geneeskunde waar iedereen gewoon paracetamol voorgeschreven krijgt ongeacht of de hoofdpijn zich links, rechts, van voor of alleen in de avond voor doet. Dit geld ook voor de behandelmethode. Wanneer iemand sterk de behoefte heeft om gecupped te worden, of bijvoorbeeld een naaldangst heeft, dan zullen we daar in de behandeling zoveel mogelijk rekening mee houden. Zo kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor ooracupunctuur.

AcupunctureKuyper16

Aanvullende behandelmethoden

Behalve van naalden wordt binnen de acupunctuur ook gebruik gemaakt van andere behandelmethoden. Zo wordt het verwarmende kruid moxa vaak gebruikt bij pijnklachten of koude klachten. Chinees cuppen kan effectief worden ingezet bij spier/peesproblematiek en wordt tegenwoordig ook al door de fysiotherapeut gebruikt. De traditionele schraaptechniek Guasha kan ervoor zorgen dat oude stagnaties naar boven komen zodat chronische pijnen behandeld kunnen worden. En dry needling is uitermate effectief om spierknopen te laten ontspannen en een onmiddellijke verlichting van pijn te ervaren.